Ενημέρωση

Απόρριψη υπολειμμάτων και κενών συσκευασίας

Πολλά προϊόντα που χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας όπως αυτά που συντηρούν ή βελτιώνουν ένα κτήριο είναι χημικά προϊόντα, που αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον όχι μόνο κατά τη χρήση αλλά και κατά την απόρριψη. Οι κατασκευαστές των προϊόντων πάνω στην ετικέτα τους αναφέρουν σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο χρήσης, τις προφυλάξεις και για τον τρόπο απόρριψης.

Για να μειώσεις τις επιπτώσεις στο περιβάλλον στο τέλος του κύκλου ζωής τους :

 1. Αγόρασε κατά το δυνατόν τις ποσότητες και τα είδη που χρειάζεσαι.
 2. Αν περίσσεψαν, αποθήκευσε τα σωστά για να τα χρησιμοποιήσεις εκ νέου.
 3. Αν δεν τα χρειάζεσαι, διέθεσε τα σε άλλους πχ σε φίλους ή για κοινωνικούς σκοπούς.
 4. Αν απορρίπτεις υπολείμματα ή κενά συσκευασιών, ακολούθησε τις καλές πρακτικές

Αν έχεις περίσσευμα προϊόντος και θέλεις να το φυλάξεις, φρόντισε να κλείσεις τη συσκευασία πολύ καλά για να μην επικοινωνεί με τον αέρα, η ετικέτα να είναι σε καλή κατάσταση και να το αποθηκεύσεις σε στεγνό και δροσερό μέρος μακριά από παιδιά.

Αν χρειαστεί παρόλα αυτά να το απορρίψεις, να λάβεις υπ’όψιν σου την επικινδυνότητα του προϊόντος και να ακολουθήσεις τις καλές πρακτικές. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να απορρίπτονται ως έχουν, στις αποχετεύσεις, στους υδάτινους αποδέκτες ή στο έδαφος.
Κατά περίπτωση συνιστούμε:

 1. Υδατοδιαλυτά χρώματα Συνήθως δεν φέρουν σύμβολα επικινδυνότητας και δεν περιέχουν διαλύτες που θα τα καθιστούσαν εύφλεκτα. Για μικροποσότητες άφησε το χρώμα να στεγνώσει και εν συνεχεία διάθεσέ το στους κάδους οικιακών αποβλήτων.
 2. Χρώματα διαλύτου (ελαιοχρώματα) Περιέχουν διαλύτες (πχ τερεβινθέλαιο, ξυλόλιο κλπ) που τα καθιστούν εύφλεκτα ή επικίνδυνα για το περιβάλλον. Αν το υπόλειμμα είναι μικροποσότητα τότε άφησέ το να ξεραθεί και εναπόθεσέ το στους κάδους ανακύκλωσης ή στους κάδους οικιακών αποβλήτων. Τα χημικά που περιέχονται είναι πλέον παγιδευμένα στο ξηρό χρώμα και δεν συνιστούν κίνδυνο. Αυτή η εργασία μπορεί να γίνει με ασφάλεια, αν αφήσεις ανοιχτή τη συσκευασία σε μέρος απρόσιτο για τα παιδιά, καλά αεριζόμενο και μακριά από φλόγες.
 3. Διαλυτικά χρωμάτων (νέφτι, ξυλόλια κλπ) και υλικά πλυσίματος πινέλων Είναι εύφλεκτα και επικίνδυνα όταν αναπνέονται και απαιτούν προσοχή στο χειρισμό τους. Να μην απορρίπτονται στις αποχετεύσεις ή στα απορρίμματα. Μπορεί να τα επαναχρησιμοποιήσεις,αν αφήσεις να κατακαθίσουν τα στερεά που αιωρούνται και συλλέξεις τον υπερκείμενο καθαρό διαλύτη σε κατάλληλο δοχείο που θα επικολληθεί ετικέτα αναγνώρισης. Τη λάσπη που διαχώρισες, άφησέ την να ξεραθεί, τύλιξέ την σε χαρτί η πλαστική σακούλα και απόρριψε την στα οικιακά απόβλητα. Ποτέ μην χρησιμοποιείς για την αποθήκευση δοχεία τροφίμων που η ετικέτα και το σχήμα τους παραπέμπει σε τρόφιμο.
 4. Βοηθητικά απογύμνωσης χρωμάτων και βερνικιών Αν περιέχουν διαλύτες που εξατμίζονται, χειρίσου τα υπολείμματα με τον τρόπο που περιεγράφηκε, άλλως, διάθεσέ τα σε αδειοδοτημένοφορέα.
 5. Ναυτιλιακά χρώματα Πολύ συχνά περιέχουν χαλκό, ψευδάργυρο και κασσίτερο που είναι επικίνδυνες ουσίες, ό,τι υπόλειμμα υπάρχει να διατεθεί σε αδειοδοτημένο φορέα.
 6. Συντηρητικά ξύλου Τα προϊόντα είναι πολύ αποτελεσματικά για την καταπολέμηση των μυκήτων των ξύλων, περιέχουν όμως συστατικά επικίνδυνα για το περιβάλλον. Όποια υπολειμματική ποσότητα υπάρχει διάθεσέ τη σε αδειοδοτημένο φορέα.

Οδηγίες για τον καθαρισμό των πινέλων και των ρολών βαψίματος.

Σωστή πρακτική ξήρανσης υπολειμμάτων συσκευασίας:

 • Μετακίνησε τη συσκευασία σε ανοικτό χώρο μακριά από φλόγες, παιδιά και κατοικίδια ζώα.
 • Απομάκρυνε το καπάκι για να εξατμισθεί το νερό ή ο διαλύτης.
 • Απομάκρυνε το ξηραμένο υλικό στα απορρίμματα.

Η διάθεση των κενών συκευασιών και των επικίνδυνων υπολειμμάτων

 • Εναπόθεσε τις κενές από προϊόν συσκευασίες στους κάδους ανακύκλωσης.
 • Ζήτησε τη συνδρομή του τοπικού Δημοτικού διαμερίσματος, όπου δεν υπάρχουν Φορείς να συλλέξουν επικίνδυνα υπολείμματα.

Οι παραγωγοί μέλη της ΠΕΒΧΒΜ για να ενημερώνουν τους καταναλωτές:

 • Επισημαίνουν τα προϊόντα τους σύμφωνα με τις τελευταίες απαιτήσεις της νομοθεσίας.
 • Διαθέτουν τα Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας, αναζήτησέ τα στα καταστήματα πώλησης
 • Διαθέτουν γραμμές τηλεφωνικής υποστήριξης για τα προϊόντα των.
 • Διαθέτουν με πολύ εύκολο τρόπο, ακόμη και μέσω κινητού τηλεφώνου, tablets, laptops κλπ τις έξυπνες WICs-Κάρτες Ασφαλούς Εργασίας-μέσω του προγράμματος READ. Μπες στο πρόγραμμα και θα βρεις για πάρα πολλά προϊόντα που κυκλοφορούν τις πεντάγλωσσες κάρτες ασφάλειας.